De Weesper Porseleinfabriek is een rijksmonument met een rijke geschiedenis. Het zit bomvol schitterende verhalen. Wat dacht je van de sjoemelende graaf van Gronsveld-Diepenbroick die er geschiedenis schreef met het eerste Hollandse porselein, het witte goud van Weesp. Of de enorme ketels gestookte jenever die er hebben gestaan. Deze 'Dutch courage' werd door de VOC de hele wereld over verscheept. Vloeibaar was ook het zilver dat in deze fabriek met gloeiende ovens uit inferieur muntgeld werd gescheiden. En de imposante draagbalk zou afkomstig zijn uit 'Het verdwenen kasteel van Weesp'.
De Porseleinfabriek staat in het hart van vestingstad Weesp, een verborgen parel aan rivier de Vecht. Het Weesper porselein wat hier is gemaakt is chique en zeldzaam, een hoogtepunt van technisch en artistiek menselijk kunnen. Bewonder de stukken in het Gemeentemuseum Weesp of het Rijksmuseum Amsterdam.

Het karakteristieke pand stamt uit ca 1650 en vind je in het mooiste steegje van Weesp, de Kromme Elleboogsteeg. Het heeft slechts een tiental jaar dienst gedaan als Porseleinfabriek, waarmee het zo beroemd is geworden. Het gebouw is van oorsprong een jeneverstokerij. Maar het heeft nog veel meer bestemmingen gehad. Zoals een zilversmelterij, een kolenopslag, een fietsenstalling en een meubelatelier. En de brandweer schijnt het pand een tijd gebruikt te hebben voor oefeningen...
Kortom, er heeft zich heel wat afgespeeld achter de gevel. Benieuwd wat er nu in de fabriek gebeurt?
Het eerste Hollandse porselein, te zien in het Rijksmuseum, Amsterdam
Back to Top